Flere hundre barn og unge i aktivitet

145 barn og unge deltok i løpet rundt ungdomsskolen lørdag, - den siste dagen i Folkehelseuka.  Etter å ha fått medaljen rundt halsen, var de fleste løperne klare for å prøve ulike idretter i området. På prøverunden var også flere barn og unge som ikke hadde løpt.

De fleste idrettene promoterte sine aktiviteter ved hjelp av unge utøvere, som var veldig dyktige til å instruere ungene. Alt var veldig godt tilrettelagt, og ivrige, blide unger løp fra den ene aktiviteten til den andre.

Cheerleading

-Skitgøy, sier Tilde Marie, etter å ha stått på toppen av pyramiden til cheerleader-gruppa i bygda. Det var litt skummelt, - jeg vet ikke om jeg skal bli med å trene ennå.
– Jeg har lyst til å bli med, sier Dorthe, men jeg må høre med mamma først. Venninnen Eira nikker. – Samme her, sier hun.

Håndball

På håndballskolen driver 4-årige Ole og øver seg på å kaste og ta i mot ballen. En ung instruktør motiverer og inspirerer på sidelinja. – Dette er morsomt, sier han, og beholder fokuset på ballen, som han sender i et «sprettmål» som igjen sender ballen i retur slik at han må være klar til å ta i mot ganske fort. Han er skikkelig flink, - det er få ganger han misser. Ole skal prøve ut flere idretter før han bestemmer seg for hva han vil satse på i framtida. Han har enda noen år før han skal begynne å spesialisere seg, vil vi tro…

Skateparken

Broren Martin (2) gjør noen kast, men så får han øye på noe enda mer spennende, -skateparken! Han løper bort, og klatrer på de høyeste rampene. Det er glatt, men han klorer seg fast. Vel oppe, setter han seg på baken og suser nedover. Her fant han det han ville ha, - både fart og spenning. Ida, som er noen år eldre, prøver å balansere på et skateboard. Først med støttehjelp, men etter en stund slipper hun taket og sparker seg fram. Litt forsiktig til å begynne med, men så setter hun opp farten.

Bueskyting og turn

Kjell Eirik Slaastad instruerer i bueskyting, en forholdsvis ny sport i Eidskog. Det blir ganske raskt kø ved denne aktiviteten. Ida får de nødvendige instruksene, spenner buen og slipper, alt med god hjelp, for å ivareta sikkerheten. Midt i blinken! - Kjempebra, roser Slaastad. Du bør begynne på dette!- Det er første gang jeg tester dette, jeg kan godt tenke meg å begynne her. Bortenfor er Marie spent fast til et stort hjul, hun dyttes rundt og vipps så står hun med hodet ned. – Det er gymhjul, men de fleste kaller det for hamsterhjul. Slipper du hendene nå, blir det et kult bilde, sier instruktøren fra Eidskog Gym og Turn.

Ivrige orienterere

-Så langt har det vært 50-60 innom, sier Kai og Oddbjørn i Eidskog o-lag. Det er mange som har tatt 2-3 runder i løypa vi har laget i området her.  Ungene synes det er gøy å springe på gresset, men jeg vet ikke hvordan de takler sporten i skogen. Vi vet ikke hvor mange som har lyst til å begynne med sporten etter denne aktive dagen, men det er fint å kunne vise seg fram idretten vi brenner for på en slik dag.

Friidrett og sykling

Kevin konkurrerer med pappa i kulestøt, spydkast og lengde.– Jeg landet her, og det er lengst, sier han stolt. - For å begynne med friidrett må eidskogingene trene på Kongsvinger, for denne idretten har ligget på is i flere år i bygda, forteller Atle Dyrøy, ansvarlig for denne aktiviteten. Magne Finsrud tester ut fatbike sammen med andre interesserte syklister. – Nyfjelltrampen neste år er mitt mål, sier han, - så jeg må nok kjøpe en slik en.
– Det er veldig trivelig å sykle flere sammen i rolig tempo på alle de fine stiene vi har også, sier Atle. Da kommer folk ut, blir kjent i nærområdet og får trim i tillegg til det sosiale.

Mersmak

-Det har vært full aktivitet hele tida, sier Sigrid Lindkjølen, som sammen med Ingunn Fossmellem har organisert dagen.  Kjempebra oppslutning med ivrige unger, som har hatt 15 aktiviteter å prøve seg på. Hovedvekten av deltakere har vært aldersgruppen fra 1. - 4. klasse, men også en del 10 pluss, i tillegg til barnehagene. Nå håper vi det gir mersmak, slik at de blir med på noe i fritida. Så ses vi nok neste år med lignende opplegg, for dette frister til gjentakelse.

 

Tekst og foto: Mona Rolfsdatter Olsen