Folkehelseuka

Klikk for stort bilde

Pangåpning av helseuka

Lions Club og deres samarbeidspartnere fikk den drømmeåpningen de ønsket seg – sol og et mylder av folk på Emmas plass. Dans, musikk, sang, konkurranser og gratis frokost var noe de frammøtte fikk oppleve, men også noen taler.

 

Uten bygdefolkets støtte hadde det ikke blitt noen helseuke, innledet president Ivar Trandem. Vi har valgt å bruke noen av de innsamlede midlene på denne uka. Lions er som kjent Norges beste humanitære serviceorganisasjon. Nå håper vi folkehelseuka skal bli en årlig tradisjon. Målet er ikke å bli gammel men hvordan du får det som eldre.

Du bestemmer

 Folkehelse skapes ikke på legekontoret, startet rådmann Helge Meyer. Til sammenligning kan vi tenke oss trafikkflyt – det er ikke bilverkstedene som sørger for dette. Meyer påpekte videre at vi i Eidskog har noen av de viktigste ingrediensene til et godt liv: Gode bomiljøer, flott natur og møteplasser. 

Men det som er viktigere enn alt annet er tradisjon for arbeid, og det har vi, men ikke så lang for utdanning. I dag forlanges det utdanning, og for å få et helsemessig godt liv må vi satse på utdanning som skaper arbeid, som gir inntekt. Det er bare du selv som kan bidra til endring og det du gjør kan løfte folkehelsa.

Turglede

Anna Villa, prosjektleder i Norges Bygdekvinnelag og ansvarlig for «Bygda i bevegelse» hadde tur og god turmat som viktige ingredienser for å bedre den fysiske og psykiske helsa. 
Turglede og god turmat er viktig. Kanskje det er suppa du har med på termos som gjør at du gleder deg til turen?  Alle voksne trenger moderat fysisk aktivitet i 20 minutter hver dag og husk: All bevegelse er fysisk aktivitet, men kom deg ut å se og bli sett. Ha fokus på sunn og god turmat, og bruk gjerne våre turmathefter som inspirasjon.

Splitter ny løype

Speaker Arne Gundersen informerte om ei ny løype på Skotterud. - Onsdag denne uka åpner en ny turløype i Skotterud sentrum.  Bak den står LHL, Sanitetsforeningen, Eidskog Bygdekvinnelag og Lions Club, forteller speaker. Det er en rosasløyfeløype, og det vil si at vi gir 4 kroner til denne aksjonen for hver gang du går løypa. Du registrerer deg hver gang du bruker løypa ved å skrive i ei bok. 
Den offisielle åpningen med snorklipping, som foretas av leder i Brystkreftforeningen, Elin Berntsen, vil foregå ved paviljongen, Eidskog Helsetun onsdag klokka 18. Etter en runde i løypa, får du servert bålmat på samme sted. Ved paviljongen er det også servering av kaffe og kake fra halv seks, supplerte Liv Ingelsrud Andreassen.

Resultater

I løpet av åpningsdagen foregikk flere konkurranser. Uoffisiell eidskogmester i sofasitups ble Line Kalland med 701situps. Totalt antall situps endte på 1294 som ble det samme antall kroner som havnet i sparegrisen til veldedige formål i bygda. El-sykkelen ble vunnet av Johnny Svendby. Det var i alt 71 kuponger med rett svar av 207 innleverte.  Etter mangeårig innsats i Røde Kors, mottok Viggo Fossheim Norges Røde Kors Fortjenestediplom.

Klikk for stort bilde

 

 Nyfjelltrampens startende har aldri tidligere opplevd så mye publikum som i år. Det skulle vise seg at syklistene fikk de største fordelene ved å snu Nyfjelltrampen. I mål på Persmoen kom syklist Tor Fredriksen først av alle på sluttiden 1.26.30. Datteren Christine Dalsjø Fredriksen vant dameklassen for løpende på tida 1.57.44, mens fjorårets totalvinner, Birger Bråthen løp inn til seier i herreklassen, 4 minutter og 3 sekunder bak Tor Fredriksen. Med denne tida ble han nummer to totalt.

NB! Eidskog Aktiv har gratis prøvetime for alle hele uke 36 når senteret er bemannet, mandag og fredag kl 08.30-12.00 og mandag-torsdag kl.17.30-20.00.

Les mer om seniortrim

Les mer om pilegrimsvandringen

Les mer om Tobøltrimmen

Les mer om Radiodoktoren

Les mer om "Ensomhet blant oss"

Les mer om frisklivssentralens aktiviteter

Les mer om LHL - et treffpunkt i hverdagen

Les mer om seniordansen

Les mer om gapahukturen

Les mer om aktivitetsdagen for barn og unge

Les mer om kvinnehelse og mannehelse

 

 

 

Tekst og bilder: Mona Rolfsdatter Olsen