Radiodoktoren trollbandt publikum

Klikk for stort bilde

Humor, entusiasme, utstråling og naturlig friskhet blandet med faglig dyktighet kan ikke bli noe annet enn suksess. Allmennlege og forsker Kjetil Høye ble belønnet med trampeklapp for sitt foredrag om «Glede, glød og galskap» i Eidskog mandag kveld.

Kjetil Høye, som fortsatt føler seg som eidskoging, gjorde alle i den fullsatte rådhussalen på Skotterud litt friskere i løpet av de timene han gjestet bygda. Han sørget flere ganger for at latterdørene kom på vidt gap, dermed ble publikum utsatt for intervaller med harde treningsøkter.

Klikk for stort bilde

Visste du at latter som varer i 20 sekunder tilsvarer en hard treningsøkt på tre minutter? Dessuten er latter det eneste som masserer leveren!

 

 


Resept på forelskelse

-I mitt liv som lege har jeg hatt rundt 130 000 samtaler med pasienter, ansikt til ansikt i alle livets faser. Nå vil jeg gi litt tilbake av det jeg har fått, sier Høye og plasserer en stor rød kule på talerstolen. Dette er lykkekula mi, og den har jeg med meg rundt omkring i verden. Jeg blir glad nå jeg ser på den. Alle mennesker søker lykke uansett hvilke midler de tar i bruk. Facebooklykke – hva er det? Jo, vi lager oss lykke ved å vise hvor flott vi har det, og så er det nesten skilsmisse dagen etter.  
Hva er egentlig lykke? Det kan være vanskelig å forklare, men man kan kjenne det på seg. Forelskelse er god medisin for det meste. Å, som jeg har hatt lyst til å skrive resept på forelskelse…

Tro på et eller annet


Høye viste til den nyeste forskningsrapporten om lykke. 50 posent er arvelig, - her gjelder det å velge sin far og mor med omhu!  Andre punkter som spiller inn, er livsomstendigheter som inntekt, helse og religiøs overbevisning. Det er forsket mye på hvordan religion virker inn på psyken. Er de som tror på noe lykkeligere? Å ha troen på noe, nesten samme hva det er, gjør det litt lettere å leve. Det blir 30 - 40 prosent igjen til personlig valg. Noen tror at alt kommer til å bli bra, mens andre oppfatter alt som mørkt og trist. Det blir verre med alderen, så pass på hvordan dere starter i forhold til egen lykke. Det er den viljestyrte aktivitet vi kan velge.

 

Hjernen og lykken

-Vi er heldige som bor i et lykkelig hjørne av verden, som blant annet sikrer oss økonomi når vi blir syke og gamle. De som har flest bursdager, lever lengst, – så det lønner seg å samle på bursdager! Lykke kommer av egne handlinger, og hjernen styrer hvordan du har det inni deg. Det er et fantastisk organ som utgjør 2 prosent av vekta di, og mister du noen, går det an å produsere nye. Veldig spennende i forhold til slagrammede. Når skjer det noe i lykkesenteret?  Høye pekte på lykkegevinst ved å spise, særlig fett og salt, å få vann når du er tørst, seksuell tilfredsstillelse, narkotika eller andre ulovlige stoffer, høyrisikoaktiviteter og sjansen til å vinne penger. Depresjon og utbrenthet skader hjernen. For mye stress, alkohol og for lite mat er med på å skrumpe hjernen.
Finn ut hva som stresser deg, er det noe du kan kutte ut? Finn ut hva du vil. La hjernen få hvile litt, men det betyr ikke å sove. Når vi sover, er hjernen mest aktiv, da skal alle inntrykk fra dagen sorteres. Å kope eller tom-glo er tingen. Fra barndommen her, husker jeg de som satt i Syversbakken og kopa. Det var kanskje fryktelig lurt, ler allmennlegen, radiodoktoren, forskeren og oberstløytnanten. Gå inn i kope-rommet, se en enkel film, gjør noe som tar deg vekk fra bekymringer. Menn er forresten flinkere til å kope!

Lykketrening

Kan vi trene på å bli lykkeligere? Svaret er ja, og her er oppskriften: Første øvelse er å lage en systematisk liste over det du har å være takknemmelig over.  Andre øvelse, som kalles kontrafaktisk tenkning, er å tenke på alt som kunne vært mye verre. Tredje øvelse er å gjøre andre glade. Her skal man ikke bare tenke annerledes, men gjøre noe som aktiverer gode følelser. En av de fysiske øvelsene handler om relasjoner. Lykken er smittsom, så ved å glede andre får du også noe tilbake.
– Jeg hadde en eldre dame som pasient, og spurte henne som jeg gjør med de andre pasientene ved endt konsultasjon: Var det ellers noe? Dama satt og tviholdt på veska si. Så sa hun: Ja, en klem. Hun fikk klemmen, la en hundrelapp på bordet og sa: Det var det verdt. De neste gangene hun kom, klasket hun hundrelappen på bordet og sa: Jeg skal ha det vanlige! Hun fikk mange gratis-klemmer når hun havnet på hjemmet, forteller Høye. -Fysisk kontakt gir lykke. Jeg har faktisk sendt pasienter til fysioterapi fordi de mangler fysisk kontakt!

Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

Litt galskap

-Entusiasme er faktisk viktigere enn medfødt talent, og den som er entusiastisk får med de andre på laget og mottar begeistring. Den som er lykkelig, gjør en bedre jobb. Alt dette er det forsket på, så gjør alltid ditt beste.  Det skal være litt galskap i livet. Gjør noe som er uventet og skap en «wow»-stemning. De ansatte ved et fiskemarked i Seattle fant ut at ved å ha det gøy på jobben, ble det bedre trivsel og glød på jobben, butikken gikk bedre og kundene var mer fornøyde. De begynte med å kaste fisk fra den ene til den andre…Hva med å leke litt og ha det artig på jobb?
Høye tok også med litt om trening i folkehelseuka. 
- Alt du gjør hjelper, sånn passelig er best. Å presse kroppen til det maksimale er ikke bra. Finn en treningsform som er gøy, og hold skjelett og ledd i bevegelse. Gå mye, det gir bedre balanse og da unngår du fall og brudd. Husk å trimme hjernen, - hva med en lotto med barnebarna? Men husk endelig å tom-glane slik at hjernen får litt pause innimellom.

Klikk for stort bilde

 

 

 

 

Lions Club Eidskog

Tekst og foto: Mona Rolfsdatter Olsen