Fredsklokkene

Fredsklokka åpning ved ordførere - Klikk for stort bilde Bjørn Karsten Lien

Inne i Fredsparken på Morokulien, på grensen mellom Norge og Sverige, ble det i 2014 oppført en Fredsklokke. Dette er èn av tre fredsklokker med en spesiell historie, hvorav de to andre henger på Voksenåsen i Oslo, og i kommunen Hwacheon på grensen mellom Sør-/ og Nord-Korea.

På FNs fredsdag den 21. september hvert år ringer de tre klokkene og setter lys på de belastninger krig og konflikt, opprustning og trusler utgjør for mennesker og miljø over hele verden. 

På grensen mellom Sør-/ og Nord-Korea ligger fredsparken Hwacheon World Peace Bell Park. Norge har tidligere skjenket en fredsklokke i gave til denne parken. I 2013 ønsket Sør-Korea å gjengjelde denne gaven ved å plassere fredsklokker i Skandinavia.

Den ene klokken ble plassert på Voksenåsen i Oslo. Voksenåsen var Norges gave til Sverige som takk for hjelpen under 2. verdenskrig.  

Den andre klokken står i Fredsparken. Pagoden som fredsklokken henger i, er bygget av sydkoreanere med materiell fra Sør-Korea. 

Opp mot grensen mellom Nord-/ og Sør-Korea, utenfor byen Hwacheon, troner World Peace Bell Parks største klokke på 37,5 tonn. Den er støpt av metall fra tusenvis av kule-hylstre fra krigene i Korea,Palestina, Etiopia og Colombia. Den er formet etter modell fra en gammel buddistisk fredsklokke. Parken ble innviet av Koreas statsminister Han Seung-soo og tidligere sovjetiske president Gorbatsjov 26. mai 2009.