Kronprinsens vandring langs flyktningeruta 26.-28. august 2020

Klikk for stort bildeVertskapet Vidar Hansen og Berit Ljøner sammen med barnebarnet Astrid Sofie Ljøner Østby ønsker kronprinsen og hans følge velkommen til Grenselosmuséet. Linda Ljøner Hansen  

I anledning 75-årsjubiléet for frigjøringen gikk Kronprins Haakon deler av flyktningeruta for å levendegjøre historien fra krigen gjennom vandring og samtaler.

Langs ruta fikk han møte tidsvitner og etterkommere av grenseloser, samt flyktninger fra andre deler av verden.

Kronprins Haakon startet ved Skullerudstua i Oslo 26. august og vandret deler av den 12 mil lange flyktningeruta som ender ved Grenselosmuséet i Eidskog. (ut.no)  På ut.no finner du forslag til lang og kort tur langs flyktningeruta, turen byr på flotte friluftslivopplevelser i historiske omgivelser.

Kronprinsen og hans følge overnattet i telt underveis, han var ledsaget av generalsekretæren i DNT, en soldat og en med bakgrunn i flyktningesituasjon.

Ved Grenselosmuséet ble turfølget ønsket velkommen av vertskapet ved Grenselosmuséet som er Vidar Hansen og Berit Ljøner, eiere av gården og skolebygningen.

Andre gjester ved muséet var fylkesmann Knut Storberget og ordfører i Eidskog kommune, Kamilla Thue.

TV2 har fulgt kronprinsen på tur og skal lage en dokumentarfilm om turen.

Denne ruta ble brukt av motstandsfolk, kurérer og flyktninger under 2. verdenskrig, som ofte ble fulgt av grenseloser på vei mot grensen og Skillingmark i Sverige.

Flyktningeruta er en Historisk vandrerute som ble opparbeidet, merket og skiltet før innvielse i forbindelse med frigjøringsjubiléet i 1995.

Arbeidet med Flyktningeruta er et stort stiprosjekt som ledes av Foreningen Flyktningeruta Norsk Grenselosforening, de har egen profil på facebook. Noen opplysninger derfra: "Flyktningeruta (stien) er åpen for alle, og den er godt merket. Malnes er i privat eie, så husk å ta hensyn når du går forbi. Grenselosmuseet er åpent kun på sommeren. Vi legger ut åpningstider for sommeren 2021 på siden her når de er klare. Grenselosmuseet og området rundt er også i privat eie. Ønsker du å gå hele eller deler av turen med guide? Ta kontakt på flyktningeruta@gmail.com eller send melding via facebook/messenger.)

Det ble en fin måte å få satt fokus på Flyktningeruta og grenseloshistorien, og dokumentarfilmen om Kronprinsens vandring ble første gang sendt på TV2 Sumo 28.11.20.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde