Eventyrlig gøy på Søstun Gård

Sekstito unger storkoste seg på gårdsbesøk på Tobøl. Det aller gjeveste var å få springe fritt i det luftige gårdstunet, hoppe i høyet og ake en tur med gårdens traktor, en Massey Ferguson som lød navnet Grådig.

Klikk for stort bildePå tur i traktorhenger Mona Rolfsdatter Olsen

Det var ganske morsomt å fôre Elsa også, sier Felix Schulstad, etter at han og to jenter har gitt koppelammet tåteflaske med melkeblanding. For første gang har mange unger fra Magnor barnehage hatt nærkontakt med dyr. De har klappet og kost med lam, sauer, en ponni, en kanin, en katt og kalver. Hønene og hanen har fått løvetannblad, «kveku» og annet godt fra naturen, servert av små, ivrige barnehender.

Klikk for stort bildeLam som får mat Mona Rolfsdatter Olsen

Lift og øyne

Så fort Heidi Børresen fra Søstun har ønsket velkommen, er det full fart opp låvebrua og inn på låven for å hoppe i høyet. De aller minste lander i trygge voksen-hender istedenfor på høygolvet.  

Det kiler i magen, sier en gutt på vei opp låvebrua for femte gang. Nå skal jeg prøve der det er litt mindre høy, for da er jeg enda lengre i lufta.                                                                                                   
Noen andre gutter har fått øye på en liten grå traktor bak låven. 
                                                                                                                                                              
Der er broren til Gråtass. Ja, han heter Grådig. Lurer på hvorfor han heter det? Kanskje han er grådig glad i bensin…Eller er han grådig glad i barn… Skal vi ikke få en kjøretur snart.    
Der er liften til traktoren, sier en av guttene og peker på løftearmene, - og her er øynene, men de lyser ikke nå. Han peker på de runde lyktene, og flere av guttene nikker.

Rundetur                                                                                                                                                                             

Heidi dukker opp med billetter og ber barna stille seg i kø. Alle får utdelt billetter før påstigning. 
Jeg kommer og klipper billettene etterpå, sier Heidi.                                                                                   
Nå er det like før de skal få høre «målet» på Grådig.  Han hoster litt før han brummer, og starter med et rykk. Det var litt av en rivstart, sier en av de voksne fra barnehagen. Ungene smiler og ler fra benkene bak i hengeren.

Kommer igjen

Mens neste pulje venter på tur med Grådig, går de for å se på dyrene. Den lille kattungen blir klappet og kost med, og sauene får grønt godteri mellom staurene i skigarden. Grådig går i skytteltrafikk, men snart er det tid for mat og kanskje en liten blund for de aller yngste. Traktorføreren John har tent grillene, og flere pølser er klare. Noen spiser inne i den flotte baren, mens andre har picnic i det grønne. Flere opplevelser venter, før bussen igjen kommer og henter dem. Å reise med buss, er i seg selv en morsom opplevelse for barna.   Klikk for stort bildeUnger prøver en slipestein Mona Rolfsdatter Olsen                                                                      
De er ikke så kravstore, sier Heidi, som sammen med ektemannen har tilrettelagt og driver med gårdsturisme. Det har vært flere barnehager og skoleklasser på besøk så langt i år.                                      
Ja, vi er fornøyde med besøket hittil, sier hun blid. 

 

 

 

 

Hit skal vi reise mer, sier fungerende styrer i Magnor barnehage, Laila Fjeldbu. Målet var en felles opplevelse, men neste gang kan det hende avdelingene drar hver for deg. Det har blitt en tradisjon med gårdsbesøk i nærmiljøet, og takket være midler fra foreldrenes arbeidsutvalg, FAU, får vi til dette hvert år. Her er det både koselig, trygt og lunt. Og så den flotte rammen rundt…Et kjempeflott sted for ungene å slippe seg løs og «fly» rundt.

Tekst og bilder: Mona Rolfsdatter Olsen