Sykkelparadiset i skoglandet

Vekterveien er et eldorado for familier og andre som liker å sykle. Over 35 km med grusvei og sykkelstier langs elver, sjøer og gjennom skog. Her er det lite trafikk og muligheter for padling, bading, sandvolleyball, fugleutkikkstårn og fisking underveis. Dette er den gamle kongeveien, der sagakongene ferdes for tusen år siden.

Lars Ovlien I flere tusen år har veien fra Oslo til Värmland gått over Kongsvinger og Eidskog. Deler av den Wingerske Kongevei – Eskoleia – er i dag restaurert som en del av Vekterveien. Den binder sammen bygdene Åbogen, Matrand, Skotterud,  Magnor og Vestmarka i Eidskog kommune.

Du kan sykle fra Kongsvinger, og følge Kongeveien fra sentrum av byen over Vennersberg og Rasta, via historiske Lier gård og forbi Granli (Skogli for de som leser Levi Henriksen) til Åbogen. Eller du kan ta bilen og parkere på Åbogen stasjon, hvis du vil korte ned turen. Er du glad i geocaching er dette en powertrail med mange cacher, så er det nevnt.

 

Fra Åbogen til Matrand

Selve Vekterveien starter på Åbogen, en gang et travelt bygdesentrum med mange butikker. I dag er det lite trafikk her, og den vakre jernbanestasjonen er nedlagt. Herfra følger vi Vekterveien østover mot Matrand. Dette er samme veien Harald Hårfage og Egil Skallagrimson reiste på sine turer fra Norge til Sverige på 900-tallet.

Den gang som nå gikk veien langs de to Åklangen-sjøene, som er en del av Vrangselva-vassdraget. Langs Vekterveien har du tidvis flott utsyn over vannet. Veien går vekselsvis gjennom åkre og skog, og det ligger mange fine gårdsbruk på begge sider.

 

I helgenkongens fotspor

På Matrand ble det reist et stort trekors til ære for helgenkongen Olav den Hellige, eller Olav II Haraldsson som han var kjent som i sin samtid. To år før det skjebnesvangre slaget på Stiklestad måtte han rømme landet, og han dro kongeveien over Eidskog og Sverige for å komme til Russland og fyrst Jaroslav I. Den gangen het det Midtskog, og kirken skulle bli en viktig rasteplass langs pilegrimsleden som gikk fra Sverige til Nidaros på 1200-tallet og fremover.

Korset ble reist der han hvilte like ved kirken, og i 2000 ble det reist et nytt kors i kleberstein her. Her er det fint å ta en pust i bakken og på idrettsplassen er det reist en tømmerlavo som er åpen for alle.   

    

Et viktig veivalg

Veien går videre langs Vrangselva og Hesbølsjøen til kommunesenteret Skotterud. Stopp gjerne ved idylliske Hesbølsjøen, der du finner toalett, gapahuk, badeplass, grillplass og sandvolleyballbane. På Skottetur deler Vekterveien seg i to. En gren går østover og en sørover. Først følger vi grenen som går til Magnor, kjent for sitt tradisjonsrike glassverk. På Magnor er det mulig å finne både butikker og restauranter, hvis du vil ha en litt lengre pustepause.

Glassverket har åpent alle dager fra uke 20 til uke 30, inkludert søndag. I tillegg til butikk er det i perioder mulighet for å blåse ditt eget glass. En kjempefin opplevelse for liten og stor, og du finner mer informasjon om dette på hjemmesidene deres.

 

En tunnel i villmarka Lars Ovlien  

Vekterveien går også sørover fra Skotterud. Hele strekningen er cirka 11 km lang, og du sykler forbi vakre Tollefsbøl skole, og grenda Tobøl der Eidskogdikteren Hans Børli bodde i mange år.

I gamle dager gikk det jernbane fra Skotterud til Vestmarka, den såkalte Paradisbanen. Vekterveien følger den gamle jernbanelinjen fra Tobøl til Vestmarka, og her finner du Paradistunnelen, en 135 meter lang jernbanetunnel med en geocache midt inni. Det er en utfordring for GPS-signalene, men du verden så morsom.

 

Vi møtes på almenninga

Lars Ovlien Vekterveien drar seg mot slutten. På Vestmarka kommer du til Brustadvika og Harstadsjøen. Dette tidligere industriområdet har blitt rehabilitert til et flott rekreasjonsområde, med Lavvo, badestrand, sandvolleyballbane og brygge. I juli arrangeres Vestmarkadagene, med boder, aktiviteter og fiskekonkurranse.  

Et par kilometer lenger bort slutter Vekterveien. Her ligger Eidskog bygdetun almenninga, et flott bygdetun som ble ryddet på Olav den Helliges tid. Herfra går veien videre til Sverige, hvis du fortsatt er lysten på å sykle, og det er ikke langt ned til Soot-kanalen heller.

 

Avstander

Kongsvinger-Åbogen                   12 km

Åbogen-Magnor                           23 km

Åbogen-Matrand                          11 km

Matrand-Skotterud                       6 km

Skotterud-Magnor                        6 km

Skotterud-Vestmarka                   11 km

Tekst: Lars Ovlien