Velkommen til Eidskog

Litt øst og bortover, tett på Sverige, ligger Eidskog. En trivelig liten kommune omkransa av innsjøer, skog og 6127 joviale sjeler. Vi er sjølberga med både butikker, bibliotek, treningssenter og et rikt dyreliv. Et riktig villmarksparadis lengst sør i Norges Grønne Hjerte 💚.

Sola har stått opp og grendene våkner sakte. Duften fra det lokale bakeriet sprer seg. Barnelatter høres i det fjerne, og lysene slås på i butikker og kontorer. En moped fiser av gårde med blårøyken hengende hele veien til skolen. Det yrer av liv i Eidskog til langt på kveld. Når mørket senker seg og slipper stjernene til, kan du finne en ro så stille at du kan høre deg selv tenke.

Om du er på besøk eller bodd her i alle år: Eidskogs historie er rik og verdt å bli kjent med. Eidskog kirke, Eidskog museum, Morokulien, TV-attraksjonen Montebello Camping, Vestmarkabanen og Vekterveien er noe. Oberst Krebs har sin plass i vår historie, han omtales som Helten fra Matrand, etter krigen med Sverige i 1814. Freden står sterkt i
Eidskog. Ved riksgrensen står Fredsmonumentet som ble avduket i 1914. En del år senere fikk området navnet Morokulien, som er sammensatt av moro og kul på henholdsvis norsk og svensk, et sterkt symbol på samhold over grenser.

Forfatteren Hans Børli (1918–1989) ble født på Oppistun Børli i Eidskog. Han er en av vår tids store diktere og har blant annet gitt oss diktet «Junikveld». Børli er en av Norges mest siterte forfattere. I Skotterud sentrum finner du Børlis plass, en liten park og en «Dikters bolig», som er et kunstverk i seg selv. Vel verdt besøket. Og, rett over gaten finner du Tyrielden Eidskog bibliotek, hvor du kan fordype deg videre i Hans Børli. Les mer om Hans Børli på hansborli.no.

Ælj-jakta er godt i gang i de djupe skogene. Lukta av måsa blander seg med det kalde draget fra Vrangselva. Eidskogs natur er døgnåpen for alle, så ta en gylden omvei mellom skog og alle våre sjøer. Eller søk tilflukt og ro i naturens egen lekegrind. Eidskog er en av landets fremste destinasjoner for jakt og fiske, og har et av landets rikeste dyreliv.

Sjølve navnet «Eidskog» stammer fra de norrøne gamledager. «Eiðaskógr» betyr «eidene mellom innsjøene». "Eid" er betegnelse for et sted der en båtreise må avbrytes og ferdselen må gå over land til neste vann. En svart orrhane pryder kommunevåpenet vårt. Et symbol på skogen og dyrelivet vi har rundt oss.

Eidskog er den sørligste kommunen i Innlandet og har den nest største grenseovergangen til Sverige. Vi er i et vekstområde der det satses og handelstrafikken øker. Som en positiv og innovativ kommune med nytenking innenfor bioøkonomi og grønne verdier er Eidskog en naturlig del av «Norges grønne hjerte» i Kongsvingerregionen og ARKO-samarbeidet

 

Museer og severdigheter i Eidskog    Overnatting     Friluftsliv   

 

Les mer om opplevelser i Kongsvingerregionen: Visit Øst-Norge