Vedtekter for Eidskog kommunale barnehager
- vedtatt i Eidskog kommunestyre 20.11.2018. K-020/11
EIERFORHOLD OG VIRKEOMRÅDE
Eidskog kommune eier eller leier lokaler for de kommunale barnehagene, og står ansvarlig for driften.
FORMÅL
Barnehagene drives i samsvar med §1 i Lov om barnehager (formål), kommunale vedtak og planer for den enkelte barnehage. Barnehagene følger barnehagelovens bestemmelser og forskrifter og retningslinjer som er fastsatt av kunnskapsdepartementet
«Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.
Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare å seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.
Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.» (§1. Lov om barnehager)
KOMMUNAL FORVALTNING
Kommunens delegasjonsreglement delegerer myndighet til virksomhetsleder for oppvekst:
Videredelegering til virksomhetsleder for oppvekst skjer i h.h.t. kommunelovens § 23 nr. 4.
Formålet med delegering til virksomhetsleder for oppvekst er å oppnå en effektiv organisasjon med rask og effektiv tjenesteyting.
Virksomhetsleder for oppvekst skal gjennom delegeringen gis den myndighet som er nødvendig for å sikre effektiv drift av arbeids- og ansvarsområdet.
Delegeringen omfatter både lover, forskrifter, kommunale vedtekter og annen myndighet rådmannen tillegger den enkelte enhet.
Vedtekter, og endringer av vedtekter, for de kommunale barnehagene vedtas i Kommunestyret. De skal også behandles i Oppvekstutvalget for (OU).
OPPTAK
Eidskog kommune har ett hovedopptak i løpet av barnehageåret, den 1. mars hvert år. Rådmannen foretar opptak av barn for samtlige barnehager etter innstilling fra leder i den enkelte enhet. Kommunen har samordnet opptak med private barnehager (jmf. bhl. § 12.) Barnehagene har supplerende opptak hele året, der det innvilges plasser ved ledig kapasitet.
Ved avslag på søknad om barnehageplass, kan det sendes klage til virksomhetsleder innen 3 uker etter at avslaget er mottatt jmf. forvaltningsloven § 28 og kommuneloven § 40. Behandlingen av klagesaker avgjøres i klagenemnda.
Det er 1 måneds skriftlig oppsigelsestid fra 1. i hver måned.
RETNINGSLINJER FOR OPPTAK
Opptakskriterier:
- Hver søker vurderes individuelt. I tillegg skal det foretas en total vurdering både av barnets situasjon og sammensetting av barnegruppene.
- Det gis tilbud om både hele og delte plasser (minimum halv plass).
- Overføringer mellom barnehagene legges til 1. februar hvert år.
- Hovedopptak: 1. mars. All søknadsbehandling foregår digitalt. Søknad på fastsatt webskjema, servicetorget er behjelpelig med å fylle ut nødvendig webskjema.
- Dersom barn under 3 år tas inn i søskengrupper, økes barnetallet, barn under 3 år telles som 2 i forhold til plass.
Rett til barnehageplass
Bhl § 12 a: Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter. Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt. Dersom barnet ditt fyllet ett år innen utgangen av august, september, oktober eller november har du rett på plass den måneden barnet ditt fyller 1 år.
Søkere med rett til barnehageplass som ikke ønsker plass ved første aktuelle opptak, skal tilbys plass ved neste års opptak.
Ved ledig kapasitet i løpet av opptaksåret vil det foretas supplerende opptak basert på opptakskriterier. De barna som i løpet av året blir tildelt plass i en barnehage vil beholde denne plassen ut barnehageåret. I helt spesielle tilfeller vil kommunen kunne overføre barn fra en barnehage til en annen.
Prioritet ved opptak etter barnehageloven § 13:
For barn som har fylt ett år innen utgangen av august får rett til prioritet etter § 13 kun betydning der det er flere søkere som ønsker plass i samme barnehage. Dette gjelder forutsatt at barnet tilhører barnehagens opptakskrets. Barn som fyller ett år etter august, men som har rett til prioritet etter § 13 har fortrinnsrett foran barn som har rett til barnehageplass etter § 12 a. Dette gjelder forutsatt at barnet tilhører barnehagens opptakskrets
Med barnehagens opptakskrets menes barn som tilhører Magnor- eller Skotterud oppvekstområde.
Barn som tas inn i barnehagen er sikret plass fram til barnet begynner i grunnskolen.
Barn skal som hovedregel bo i kommunen når det begynner i barnehagen.
Følgende barn har fortrinnsrett ved opptak (prioritert rekkefølge):
- Barn med nedsatt funksjonsevne som er tatt opp ved prioritering etter barnehageloven § 13 første ledd. (Barnevernsloven § 4-12 og 4-4 andre og fjerde ledd.)
- Barn med nedsatt funksjonsevne som er tatt opp ordinært, dvs. ikke etter barnehageloven § 13 første ledd.
- Barn med særlige behov, dvs. barn som ikke kommer inn under a) og b)
- Barn med søsken som allerede har plass i barnehagene i Eidskog.
- Barn med minoritetsspråklig bakgrunn.
- Førskolebarn.
- Barn av eneforsørgere.
- Etter at disse opptakskriteriene er foretatt benyttes trekning av barnehagesøkere.
TAP AV RETTIGHETER
I følgende tilfeller kan barnet miste rett til plass etter vedtak av rådmannen, med klagemuligheter til kommunens klagenemnd.
- Ved flytting til en annen kommune/land.
- Når foreldrebetalingen uteblir i 2 måneder
Frist for betaling er 14 dager etter at varsel om oppsigelse av plass er sendt.
ÅPNINGSTID – OPPHOLDSTID
Barnehageåret starter 15. august og varer til 14.august neste år. Skolestartere begynner på SFO 01.08.
Barnehagenes åpningstider skal ligge innenfor en fast ramme mellom kl. 06.45 – 17.00. Barnehagene holder åpent hele året. I feriene samordnes tilbudet barnehagene imellom.
Barnehagene skal holdes stengt alle helge- og høytidsdager, lørdager, nyttårs- og julaften, samt fra kl 12.00 onsdag før skjærtorsdag.
Barnehagene har 5 planleggingsdager i løpet av barnehageåret. Leder for enheten bestemmer tidspunkter for når disse skal avvikles. Foreldrene varsles ved barnehageårets oppstart.
I forbindelse med jul- og påskeuka: se pkt. 10.
Leder for enheten sørger for at foreldrene minst 4 uker før melder fra i hvilken utstrekning de ønsker å bruke barnehageplassen i jule- og påskeuka, i sommerferien er fristen 1.05, fordi barnehagen har redusert drift i disse periodene. Skotterud barnehage er ”samlebarnehage” i slike tilfeller.
Ved overskridelse av åpningstidene, vil følgende bli iverksatt:
Blir barnet hentet etter kl. 17.00:1. gang - muntlig advarsel, 2.gang: skriftlig advarsel., 3.gang: Betale kr.400, 4.gang: Betale kr. 400.
BETALING
Regulering av satsene skjer i januar måned, etter vedtak i Kommunestyret. Som hovedregel skal alle betale for hele barnehageåret,
Barnehageåret starter 15.august hvert år. Takker du ja til barnehageplass, vil du bli fakturert for 11 måneder i året, juli måned er betalingsfri.
For halv plass er betalingen 60 % av satsene for hel plass.
Søskenmoderasjon gis med 30 % reduksjon for 2. barn, og 50 % reduksjon for 3. barn.
Det gis refusjon i foreldrebetalingen etter søknad fra 3.uke når sykefraværet sammenhengende varer lengre en 2 uker. Fraværet må dokumenteres med legeerklæring om at barnet selv er sykt, og at familien har fått økte utgifter til barnepass.
Søknader om redusert betaling for barnehageplass sendes kommunalsjef til vurdering og vedtak.
Det kan søkes om redusert foreldrebetaling på økonomisk grunnlag etter kriterier fastsatt av Utdanningsdepartementet. Søknad sendes elektronisk.
MAT
Under barnas opphold i barnehagene serveres det frokost, lunsj og ettermiddagsmat hver dag. Til lunsj serveres to/ tre varme måltider i uka.
Kostholdet skal være i samsvar med Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.
FERIE
Alle barn skal ha 5 ukers ferie i løpet av barnehageåret, hvorav minst 3 uker sammenhengende. Sommerferien (3 uker sammenhengende) skal avvikles fra 15.06. til 31.07 (gjelder førskolebarn), for andre barn skal ferien avvikles i perioden 15.06 – 14.08. Jule- og påskeferie regnes som en ferieuke. Barnehagens fem planleggingsdager regnes som en ferieuke. Sykefravær eller sykehusopphold regnes ikke som ferie. Avtale om barnas sommerferie skrives senest 1. mai.
FORSIKRING
Barna er forsikret på vei til og fra barnehagen, i barnehagen og på turer i barnehagens regi.
AREALUTNYTTING
Eidskogs norm for areal settes til minimum 4 kvadratmeter netto leke- og oppholdsareal innendørs pr. barn ved heldagsopphold for barn over 3 år. Netto uteområde bør være minimum seks ganger innearealet. Dette må vurderes særskilt ved hver barnehage.
For barn under 3 år beregnes minimum 5 1/3 kvadratmeter netto leke og oppholdsareal.